zaterdag 23 maart 2019

Actie voor een betere luchkwaliteit

Sind enkele weken hangt een "luchtpijp" aan de gevel van de school op de 2e verdieping. Dankzij de organisatie "Luchtpijp" hebben wij deze luchtmeter kunnen ophangen en helpen op die manier op de - helaas slechte - luchtkwaliteit in beeld te brengen.

De metingen van onze luchtpijp kan via deze link gevolgd worden:  bit.ly/Luchtpijp

In het voorjaar (eind april) gaan studenten van de VUB et het ULB aan de slag met de resultaten die zijn opgemeten in Brussel en in de Vlaamse rand door de tientallen luchtpijpen die ondertussen al zijn geïnstalleerd.

Wat gaat het over?
Er zijn twee grote families luchtvervuilers: fijnstof deeltjes en gassen. Wij meten met de luftdatensensoren fijnstof. De initialen PM staan voor Particulate Matter in het Engels. Om het simpel uit te leggen: dit zijn zeer zeer fijne stofdeeltjes. PM 10 bestaat uit een diameter van 10 micrometer (0,01 milimeter) en kleiner. Dat is zes keer kleiner dan de diameter van een menselijk haar.  PM 2.5 bestaat uit een diameter van 2,5 micrometer (0.0025 mm) en kleiner oftewel 25 keer kleiner dan de diameter van een haar. Eigenlijk is er één belangrijke stelregel: hoe kleiner, hoe gevaarlijker voor de gezondheid.

Dit filmpje geeft wat meer uitleg waar het over gaat...

Bron: www.luchtpijip.be

En hier enkele foto's van de luchtpijp "in actie" aan onze school: